Complimentendag

Neem een complimentje, het is gratis.  Liefs, Betty

52889853_1994612690661236_8055981560521818112_n

Advertenties

Comedy @CaféSurPlace

Je wordt bij je (schoon)mama verwacht voor het kerstdiner.  De dagen dat je uren voor de kast stond op zoek naar de perfecte kerstoutfit zijn voorbij.  Een kleedje met rek op, een broek twee maten te groot, een slobbertrui?  Dat is em!

Je bent nog maar net over de dorpel of tante Julia duwt een glas in je handen en steekt een véél te héte bitterbal in je mond.  Twee seconden later staat ze met de volgende lading hapjes voor je neus.  Goed voor minstens 340 calorieën.

Een krabcocktail als voorgerecht is best wel te verantwoorden voor je gezonde eetplan (185 cal).  Maar ergens door de jaren heen is tante Julia haar gevoel voor porties verloren en belandt er het dubbele op je bord. 370 Kcal it is!

Met een tomatensoepje kan je niet veel misdoen.  Was het niet dat de tante al een tweede portie in je bord dropt nog voor je het eerste uitgelepeld hebt.  Resultaat: 110 cal erbij.

Eens aan het hoofdgerecht aan gekomen, voel je jezelf al een opgevulde kalkoen.  Maar de tante geeft niet af, ‘nog een kroketje, allez eet nog een stukste vlees, ge hebt nog niks gegeten, ’t is winter ge moet zien dat ge genoeg reserve hebt’.  Uw bord leegeten is dodelijk, zodra het leeg is, ligt het witte porselein al weer vol.  Als je het niet leeg eet vreest de tante dat je ziek bent en de winter niet gaat overleven.

Als dessert serveert tante Julia een kerststronk, een kaasplank en nog koekjes voor bij de koffie – of had je liever een cappuccino met slagroom?  Van ‘Neeje tanteke ik heb genoeg’ wil ze niet weten.

Uwen teller slaat tilt, ge weet echt niet wat te doen.  Wegrennen van uw suikertante brengt mogelijk uw erfenis in gevaar.  Een week niet eten is echt niks voor u en om drie marathons te lopen ben je nu ook weer niet getraind.

Niet getreurd, wij hebben de oplossing!  Maak tante Julia blij en eet gerust dat laatste stukske kalkoen op!  En nu je toch bezig bent, smijt er nog een kroketje bij en pakt nog een extra dessert!  Ge moogt u gerust een indigestie eten.  GEEN PROBLEEM!

Dit jaar kan je namelijk al die extra calorieën er komen af lachen tijdens onze Comedy Avond!  Uit onderzoek is gebleken dat lachen niet alleen gezond is maar ook goed voor de lijn!  10 minuten lachen staat gelijk aan het verbranden van 46 calorieren.

Een Comedy Show van twee keer 45 minuten levert u alvast een extra calorie verbruik  van 4.140 calorieën op!  Hupla, smijt maar een kroketje meer in die friteuse!  Dat zijn dus 18,8 aardappel kroketten e.  Ok, het kan zijn da ge ni van de rapste zijt en dat ge 10 minuutjes nodig om die lachspieren op te warmen.  Dan kunde nog altijd 80*46 =  16,7 kroketten eten e!  En dat zonder veel moeite te doen.  Gewoon, zitten, kijken, lachen, gieren en brullen.

Ge ziet het, het leven kan simpel zijn!  Tante Julia content met de lege bordjes, uw erfenis veilig gesteld en gij zit terug op uw voedingsschema.  Laten we dus samen die extra kerstrolletjes eraf brullen, gieren, schateren!

Op het programma MC Manu Moreau, Kevin Van Den Eynde & Wilfried Van Der Elst.

We zien jullie graag woensdag 26 december!
Geef ons een seintje als je komt.

Betty

 

 

Ploegenvoorstelling Wieler Quiz 2018

Zoals elke grote koers betaamt een PLOEGENVOORSTELLING.  

Voor zij die nu beginnen te bibberen en te beven, zij die opt werk twee weken blok verlof genomen hebben om de ganse wielergeschiedenis te doorploeteren.

Jullie zijn verkeerd bezig!

Dit jaar gaat onze Quiz enkel en alleen over Wielerseizoen 2018.  Dus leg die geschiedenis boeken aan de kant en beperk u tot de orde van de dag: Wielerjaar 2018!

Jullie hebben nog tot donderdag 20 december 19 uur om u te herpakken!

Verantwoordelijke Quiz : Et Alors
Presentatie: Kevin De Weert inclusief sidekick Meneer Merijn Casteleyn
Tap: Team SurPlace
Hoofdprijs geschonken door : Bodhi Cycling

____________________________________________________________________________________________

PLOEGENVOORSTELLING

 

Vorig jaar ging team Zwanezang met de hoofdprijs aan de haal.  Deze ploeg is tactisch en zorgvuldig samengesteld door kapitein Lennert Hoefkens.  Zo wist hij vorig jaar Sean De Bie te strikken als belangrijke toegevoegde waarde aan zijn team.  Ook dit jaar trekt de ploeg nieuw, jong talent aan; Hendrik Sweeck, wordt een belangrijke vijfde man.  De grote vraag is : Gaat dit jonge team ook dit jaar met de hoofdprijs aan de haal?  Of gaan ze toch de ervaring en competenties van het vorige – iets oudere –  teamlid missen?

Tijdens de praktische SurPlace proef moest Kerk en Leven de duimen leggen tegen Zwanezang.  Zo eindigde Kerk en Leven op een mooie tweede plaats.  Hun geheime wapen – Dries Lehaen – dacht eraan Kerk en Leven te verlaten, en een eigen ploeg te starten maar besloot uiteindelijk om trouw te blijven aan zijn geloof.  Wie wel de overstap waagt is Pascal.

Met het fonkelnieuwe team Sophia’s Kings doet Pascal samen met drie vrienden en één witte dame een gooi naar de overwinning.  Heeft dit nieuwe team Pascal weggekaapt omwille van zijn kennis en ervaring?  Of bestond er een voorakkoord lang voor het uitschrijven van de inschrijvingen?  Valt deze transfer onder de noemer Marrakech vlucht?  Of zijn zij louter vreinden van de fiets?  Wordt kapitein Hans de nieuwe SurPlace Quiz Hero?  We weten het snel.

Van een echte battle tussen Jong (Zwanezang) en Oud Geweld (11e plaats 2016, 5e plaats 2017) was er de voorbije jaren nauwelijks sprake.  Keert het tij voor vader Erwin Hoefkens?  Blijft zoon Lennert met zijn team – Zwanezwang –  het derde jaar op een rij onverslagen?  We weten het donderdag.

Vorig jaar zakte De Belcanto’s vier plaatsen in het algemeen klassement.  (10e plaats 2016 – 14e plaats 2017).  Was dit te wijten aan de afwezigheid van de kapitein en zijn broer?  Of waren de jongens afgeleid door de mooie SurPlace serveersters?  In alle geval, de kapitein gaat werk hebben om zijn jonge hanen in het gareel te houden.

Dat kapitein Bjorn Imbrechts geen fan is van Cancellara, is een publiek geheim.  In het verleden kwam dit team aan de start met ploegnamen als:  ‘Cancellara is een trut’ (7e plaats 2016) en ‘ Merijn Castelijn is een Zwijn’ (17e plaats 2017).  Dit jaar werd de keuzevrijheid van Bjorn beperkt en koos Meneer Castelijn himself de naam van dit team uit Heist; ‘Phil Gaimon Fanclub

De Duvels de ploeg van Nick Mondelaers ( Team CCC mecano) maakte vorig jaar hun debuut met een mooie 16e plaats.  Doen ze dit jaar beter?

Ze waren dit jaar niet de eerste om de quiz data vast te leggen.  Wel was Gerry er als de kippen bij om zijn ploeg Koerskenners van Zammel 1 in te schrijven.  Niet later gevolgd door Jurgen: Koerskenners van Zammel 2.  Ze mogen dan hun naam veranderen maar voor mij blijven ze voor altijd Zammel en de Gerry (5e plaats 2016, 6e plaats 2017) & Zammel en de Jurgen (19e plaats 2016, 14e plaats 2017). Succes mannen!

Voor het derde jaar op een jaar speelt VDBissimo zonder hun eerst verkozen kapitein Meneer Merijn Castelijn.  Ze doen het bijlange niet slecht zonder hem, met een mooie 3e plaats (2016) en een 7e (2017).

Team Battistrada, gasten van het eerste uur (4e plaats 2016 – 11e plaats 2017).  Elk jaar schrijven zij ook een broertje in.  Dit jaar onder de naam de Haaien van Antwerpen.  Vier dagen hebben beide teams vergadert over de ploegnaam en de verdeling van hun teams.  Mijn verwachtingen voor beide zijn dus hoog gespannen.

Jonas Vergauwen maakte in 2017 deel uit van Battistrada clan.  Hij verliet deze bende om  dit jaar met zijn eigen samengestelde team een gooi te doen naar de overwinning : ‘The Vandal’.  Zelf was ik deze ploegenvoorstelling vergeten had Jonas mij er niet aan herinnert.  Hijzelf stelt zijn equipe als volgt voor:

Wij zijn een groep vrienden uit Antwerpen die gek zijn van wielrennen (wie ni?).  Onze kapitein Toon startte enkele jaren geleden zijn eigen bedrijf: The Vandal – Urban Cycling Gear, kleding gemaakt met liefde voor de koers.  Verder bevat ons team ook nog Joppe van ET Productions, te vinden op elke koers en cross in Vlaanderen.  Soet en Ad vullen ons team aan tot 5, maar zijn veel meer dan enkel opvulling.

Blijft onze vraag: verschijnt dit team met een SurPlace t-shirt aan de start?

Laat u niet misleiden door hun naam.  Voor het derde jaar op een rij noemen ze zichzelf DNF, maar steeds reden ze de koers uit.  Met een resultaat net in de top 10 in 2016 – 10e plaats – en 14e in 2017.

De Hete Sjepappen kozen voor een nieuwe ploegnaam: de Klojo’s.  Vorig jaar eindigden zij op de voorlaatste plaats.  Houdt kapitein Luc Peeters zich aan de originele selectie van zijn team?  Of voegt hij een aantal belangrijke transfers door?  Wie weet, maar in alle geval, sfeer en gezelligheid gegarandeerd met onze vaste zondagse half 12 coureurs!

Zoals ieder jaar verschijnt ook dit jaar een internationaal gezelschap aan de start.  Men neme een Amerikaanse cyclocross organisator, Brooke Watts, een Engelse ex-wielrenner, Tim Harris en een engelse dame die koers minded is, Joscelin Ryan.  Samen vormen zij team: ????  De overige twee leden van hun team zijn zoals steeds een groot geheim.  De taal blijkt voor hen geen probleem met een mooie 6e plaats in 2016 en een 18e in 2017.

Dit jaar gaan we nog internationaler met een deelname van het team : De Kleine Bidon olv Marcel Remijn.  Deze internationals zijn afkomstig van het verre ’s Heerenhoek (NL). Waar ook Jan Raas – Chris zijn allereerste baas – inwoner is.

Over dorpsgenoten gesproken.  Ook dit jaar nemen de mannen van Hilset:  ‘De Kannibalen’ deel aan ons vragenspelletje.  De voorbije 2 jaar eindigde zij steevast op de 13e plaats.  Wordt dit hun vaste stek of doen zij dit jaar beter?

De Otterspotters.  Ook al is het hun tweede deelnamen, de inside informatie over dit team lijkt wel een staatsgeheim.  Wel kan ik melden dat zij op de 15e plaats eindigden in 2017.

NIEUW IN HET SURPLACE PELOTON

Koers en voetbal, het zit in de genen van kapitein Jens Van Roosbroeck.  Met Linda Olen op Wielen staan hij en zijn vrienden voor het eerst aan onze start.

De Buik van het Peloton.  Koos kapitein Gert Croonenborghs deze naam omdat zij alles, maar dan ook alles weten.  Of voorspelt deze naam hun stand in de 2018 ranking?  Het uur van de waarheid, donderdag!

De Supersterren een groep vrienden gepassioneerd door de koers en die onder deze gelijknamige naam meespelen met wielerpronostiek op wielerprono.be.   Volgens kapitein Nick zijn ze geen echte kwissers maar bovenal makkers die humor, sfeer en gezelligheid hoog in het vaandel dragen.  Met deze insteek ben ik er zeker van dat zij een aanwinst zijn voor het SurPlace peloton.

Volle Gaaz een nieuw team onder leiding van Gerry Voordeckers.  Zijn naam ringt een belletje of euh… toch ook weer niet.

Philip Peeters schreef voor de eerste keer een ploeg in met de naam Directeurs Sportifs.    Hij is alvast benieuwd hoe het hun eerste deelname zal vergaan.  Wij zijn ook benieuwd naar de mannen die achter deze ploegnaam schuil gaan.

Onbekend en nieuw is Mathias Van den Einde met zijn ploeg: 10m kiekedraad.  Hun ploegnaam alleen al, favoriet ten top!

De vragen zijn gekend en de Quiz is opgesteld!  Zoals steeds zijn ik en Chris niet vies van omkoperij.  Helaas kunnen wij je niet aan de vragen en antwoorden helpen.  Daarvoor moet je bij de mannen van Et Alors zijn.

De heer Kevin De Weert en zijn sidekick, Meneer Merijn Casteleyn praten dit hele gebeuren professioneel aan elkaar.  Natuurlijk met de nodige lach en zwans.

Als je nog een Quiz ploeg wil inschrijven moet ik je teleurstellen; met 25 ploegen aan de start zit onze Quiz meer dan vol.  Toeschouwers zijn zoals altijd welkom in ons café!

Nog twee nachtjes slapen!
Tot snel,
Betty

Kerstmarkt Veerle-Laakdal

De eindejaarsperiode komt eraan!

Ben je op zoek naar een leuk, origineel en uniek cadeautje?   Een presentje dat niet ergens ver weg in grote hoeveelheden van de band rolt?  Maar dat met zorg gemaakt en / of uitgekozen wordt door een creatieve ondernemer uit de buurt?

Kom dan zeker een kijkje nemen op onze allereerste Kerstmarkt.  Want bij ons vind je een unieke mix van handgemaakte artikelen en fantastische producten.

Ik stel onze standhouders graag aan jullie voor:

Linda heeft een passie voor wol.  Voor haar bedrijfje Wol & Lol haakt zij met héél véél liefde en oog voor detail de leukste – kerst – popjes in elkaar.

Tessa en Sharona zijn de drijvende kracht achter Koezie.  Koezie maakt leuke gepersonaliseerde cadeautjes voor elke gelegenheid.  Zo bedrukken zij niet alleen t-shirts en stickers maar graveren ze ook glazen en personaliseren ze kerstballen.

Bij Café SurPlace is de liefde voor de fiets nooit ver weg, ook niet tijdens onze kerstmarkt.  Filip & Rosalie stellen Peak Power aan jullie voor.  PeakPower biedt u de mogelijkheid tot professioneel opgestelde schema’s voor stabiliteit en kracht.

Jens en Hanne verkopen tijdens de markt huisgemaakte koekjes, speculaas & geldbeugeltjes.  Dit alles in teken van de Warmste Week ten voordele van Wijzersterk.

Geen markt zonder chocolade en snoepgoed.  Voor deze zoete toets zorgt Dolce Fantasia.  De snoepwinkel van Wendy is héél erg gekend bij de zoetekauwen uit de streek.

Agnes bakt potten en haar collega schildert op zijde.  Samen komen deze creatievelingen hun producten aanbieden op onze markt.

Ook PAULINEeen multi-merken tassen & accessoires-winkel is te gast op onze markt.  Tijdens deze zal Nancy vooral kleine accessoires en handtas verlichting verkopen.  In haar stenen winkel aan de Korenmarkt 41 te Mechelen kan je terecht voor veel handtassen, kleine lederwaren en andere tedere, elegante accessoires zoals de zachtste sjaals, ontworpen en gemaakt in Italië. En natuurlijk fijne sieraden, absoluut de must have van een vrouw. Moderne en stijlvolle lederwaren voor de moderne man maken ook deel uit van de collecties van PAULINE.

Ook vind je bij ons huis gemaakte, streekgebonden likeuren, glaswerk, handgemaakte decoratie en kerstspulletjes.

De kerstmarkt is overdekt en gaat door in onze lemen feestschuur.  Onder het overdekt terras kan je genieten van après ski sfeer met een hapje en een gepast drankje.  Voor de gewoonte dieren onder jullie, het café is gewoon café, maar dan zonder Arabelle 🙂

Buiten zorgt de prachtig vormgegeven en unieke vuurkorf van Andreas Ketels voor de nodige warmte. www.glowbus.be

Tot dan!
Betty

 

 

Wieler Quiz 2017 – Ploegenvoorstelling

Zoals elke grote koers betaamt een PLOEGENVOORSTELLING.  

Mogelijk:

 1. Word je nerveus en neem je die wielerencyclopedie weer ter hand;
 2. Maak je u geen zorgen en win je dat spelletje met de vingers in de neus;
 3. Overweeg je een transfer.

In alle geval 22 december is D-DAY!  Make sure you are ready to rumble!

Verantwoordelijke Quiz : Et Alors
Presentatie: Kevin De Weert inclusief sidekick Merijn Casteleyn
Tap: Team SurPlace

—————————————————————————————————————————————–

‘Of we ook in 2017 een Wieler Quiz gingen organiseren’, vroeg de Gerry op een zonnige zomerse dag.  ‘En, of hij dan alvast 2 ploegen kon inschrijven?’, was zijn tweede vraag. Dat het organiseren van een tweede editie nog niet vaststond, alsook het feit dat december nog méér dan zes maanden ver was en zijn inschrijving misschien in de vergetelheid ging geraken, dat risico nam hij er graag bij.  Dus werden er alvast twee quizploegen vakkundig genoteerd op een bierkaartje: Zammel en de Gerry & Zammel en de Jurgen.

De Belcanto’s waren ook vragende partij voor editie nummer twee.  Dat het vragenspelletje dit jaar op een vrijdag werd georganiseerd, viel minder in de smaak.  Een aantal diehards doet op 22 december een gooi naar de zuip beker.  Of deze diehards zich wel gaan wagen aan een live versie van ‘Op het zeildoek van de botsauto’s’ valt nog af te wachten.

 

Wielerquiz2017

Grote overwinnaar vorig jaar was Team Choco gereden.  Zij waren sterk, beresterk. Of Steven Van Olmen, als enig overgebleven lid, met zijn nieuw team No brains no glory de titel kan verdedigen is nog maar de vraag.

De battle tussen  Jong Geweld en Oud Geweld werd vorig jaar met glans gewonnen door team Jong geweld. Dit jaar leggen ze de lat hoger, onder een nieuwe ploegnaam: Zwanezang doen zij een gooi naar de eeuwige SurPlace roem.   Of Sean De Bie hun team zal vervoegen, hangt  af van de strenge audities die kapitein Lennert Hoefkens houdt.

VDBissimo vorig jaar kaapten wij de kapitein van dit team, Merijn Casteleyn.  Maar ook zonder deze koerskenner stond equipe VDBissimo net op het podium.

Battistrada of er dit jaar weer zo een memorabele Wielerquiz op het programma stond? vroeg hun kapitein begin oktober.  En ja hoor, deze kruising van echte kwissers en pleziermakers zijn ook van de partij.  Zij vonden het vragenspelletje zo fantastisch dat ze zelfs een broertje – of is het een zusje – meebrengen.  Naam: onbekend.

Team Brexit, in het verleden gekend als de nationals, is aanwezig. Ondertussen zijn twee teamleden gehuwd in onze prachtige feestschuur.  Of zij nog van de partij zijn hangt af of teamkapitein Joscelin SurPlacen heeft toegevoegd als criteria bij de audities.

Team Cancellara is een trut heeft het niet zo op Cancellara.  Ik vermoed dat alle vragen over dit onderwerp gepaard gaan met een boooeeee geroep.

Kerk & Leven de ploeg met de meeste transfers.  Men neme 1 lid van team Platte Tube, Mr. Solo Slim en de Eerwaarde vader van de Sapin boys.  Benieuwd hoeveel Leven er in deze Kerk zal zijn vrijdag.

DNF – laat je zeker niet misleiden door hun ploegnaam.  Vorig jaar geen DNF en ook geen rode lantaar maar een mooie plaats, midden in het peloton.

De Kannibalen vorige jaar gekend als de Grote Sjepappen.  Een combinatie van Duvel drinkers maar als het erop aankomt, menen ze het serieus.  Hou ze in de gaten die mannen van Hilset.

De Kuitenbijters hebben hun naam niet gestolen. Dat ze gedreven zijn en zich vastbijten lieten ze ook dit jaar in onze Retro Koers zien.  Benieuwd of ze ook nu weer op het podium mogen staan.

NIEUW IN HET PELOTON

De Duvels de kapitein van deze ploeg kent wel wat van fietsen.  Als mecanicien en ex-collega van de heer des huizes heeft hij vele koersen live meegemaakt.  Maar is dit voldoende om team No Brains, No Glory van de troon te stoten, dat is de vraag.

Hete Sjepappen beschikken zij over de nodige ingrediënten om de eeuwige SurPlace roem te winnen?  Een doordrenkte wielertoerist als ploeg verantwoordelijke en een eigenaar van een fietsenwinkel als collega, hebben zij voldoende tijd om ook de koers nieuwtjes te volgen?  Of misschien brengen ze 3 geheime wapens mee… we zullen zien.

Het Peletonneke onlangs organiseerden zij de eerste nacht van het Pelotonneke.  Deze wieler praatavond werd een groot succes.  Of zij ook kaas gegeten hebben van kwissen zal nog blijken…

Over volgende teams beschik ik niet over in-side information.

Onbekend zijn teams:  WC de Taffelaars, Otterspotters en Staminee de Crawaett.  Zij zijn voorlopig een onopgelost mysterie.  Maar om hen nu al underdog te noemen, is een brug te ver.  Wie weet gaan zij wel met de titel aan de haal.

Zoals vorig jaar voorzien de mannen van Et Alors  de vragen.  Het hele gebeuren wordt in goede banen geleid door Kevin De Weert en zijn sidekick, Merijn Casteleyn.

Voor zij die nog een kwisploeg willen inschrijven: “Ge moet niet rap zijn om tweedes te komen”, maw, alle tafeltjes zijn volzet.  Solliciteren bij bovenstaande ploegen staat vrij.

Toeschouwers zijn welkom in ons café!

Let’s get ready to RUMBLE!
Tot snel,
Betty

Madame Arabelle

Een kwartiertje, langer zal het zeker niet geweest zijn, liet ik mijn koffiemachine onbemand en stond mijn Faema werkloos te blinken.  Toen ik mij terug naar mijn plaats achter de toog begaf waren mijn wederhelft en allerliefste vriendin naarstig op zoek naar Madame Arabelle.

Madame Arabelle, een personage uit de collega’s gespeeld door wijlen Jo Crab.  Een koffiemadame die met haar karretje koffie levert op de werkvloer.  Werkijver is bij haar ver te zoeken.  Ze loopt tegen haar pensioen aan en is heel erg bedreven in het rondstrooien van roddels en nieuwtjes over collega’s. En ja, Arabelle staat op haar strepen.

Voor zij die de jaren 80 bewust meegemaakt hebben hoef ik er geen tekeningske bij te maken.  Hierbij een you tube filmke voor de jongere generatie onder jullie: Madame Arabelle

Een koffiemadame gekend zoals in de collega’s is voorgoed verleden tijd.

De hedendaagse Madame Arabelle van Café SurPlace rijdt niet rond met een karretje.  Zij zet de koffie rechtstreeks aan het machine. Espresso, koffie, koffie verkeerd, cappuccino, thee of warme chocolademelk, daar draait ze haar hand niet voor om.

Een Chriske doen* is voor Arabelle uit den boze, haar plaats is aan het koffiemachine.

Roddelen en achterklap is taboe. Arabelle opereert onder het motto: Horen, zien & zwijgen.  Maar ook deze moderne koffiemadame staat op haar strepen.

Van werkijver loopt ze over en dat pensioen, dat is bij-lange nog niet in zicht.

Of ik blij ben met die nieuw koosnaampje?!  Wel, laat het me zo stellen, als ik wat later toekom en de tooggasten met vele valse noten zingen: ‘Arabelle, het wordt niets zonder jou’ dan zet ik mij met een glimlach achter die blinkende Faema.

Liefs,
Betty alias Arabelle

*Chriske doen: Stoeltje bijpakken, u neerzetten en een babbeltje slaan met de klanten.

Couveuse Coureur

bike-1813830_1920-kopie

Goedemorgen! Alleen op pad?  Waar is uwe fiets makker?
Mijne maat, jamaar, diene komt met dees weer niet buiten met de vélo, dat is ne couveuse coureur.
Euh, ne watte?

Awel ne couveuse coureur, alst geen 30 graden is dan ist voor hem te koud voor te fietsen.

Ondertussen wordt de term ‘Couveuse Coureur’ veelvuldig gebruikt @CaféSurPlace.

Niet met de vélo vandaag?
Nee, in de winter wandelen wij, veel te koud voor te fietsen.
Ah, jullie zijn ook couveuse coureurs.

Een uitspraak gevolgd door de nodige vraagtekens en een uiteenzetting van het hoe, wat, waarom en ontstaan van de term Couveuse Coureur.

Eigenlijk ist heel logisch:

Couveuse:  een afgesloten ruimte, bestemd voor de verzorging van te vroeg geboren baby’s. Temperatuur, vochtigheid, zuurstof en koolzuurgehalte kunnen in deze ruimte binnen zeer nauwe grenzen worden geregeld.

Coureur:   iemand die wedstrijden rijdt met auto, motor, of fiets (wielertoerist is correcter, maar geef toe, dat klinkt niet hé)

Waarop er steevast volgt:

Bettyke, morgen gaan welle fietsen want diene titel willen wij niet op ons gat geplakt.

Zo simpel is het natuurlijk niet, eens de titel gepakt, blijft hij wel efkes hangen.  En door één keer op ne ganse winter te fietsen…. daar ga ge hem niet mee van uw gat schudden.

Ze hebben pech, ons Couveuse Coureurs, want het weer is niet echt hunne beste vriend de komende weken.  Ze voorspellen een serieuze winterprik.

Misschien is het hoog tijd voor ons om in te grijpen en onze klantjes toch buiten te lokken… met een winterse wandeling, vuurkorf, spelletje nagelklop, jenever & een suikerwafel ofzo daarbij….  Wat denk je?  Als jullie er zin voor moesten hebben, laat het mij dan weten.

fire-280779_1920-kopie

En die term ‘Couveuse Coureur’ we gaan daar een zaak van maken om dat het woord van het jaar 2017 te maken.

Tot binnenkort,
Betty

Café SurPlace & Et Alors

Dat heb je, als je nog maar 1 jaar bestaat, dan is véél – om niet te zeggen alles – de allereerste keer.

Zo hadden we:

 • De Eerste Algemene Quiz;
 • Retro koers editie 1;
 • Het eerste Grote Ontbijt;
 • en dan nu…. tadaaa:

De Eerste WielerQuiz

in samenwerking met EtAlors

‘Et wie?’, hoor ik jullie denken, wel, EtAlors, een groep Herenthoutse wielerfanaten die samen uitstappen maakt naar topwielerwedstrijden (werelkampioenschappen etc,..).

Met deze kwis zijn ze niet aan hun proefstuk toe, zo organiseerden zij vroeger ‘De Grootste Wielerkwis’ te Herenthout.  Het vragenspelletje wordt dus in elkaar gebokst door deze kanjers, maar niet zonder een Café SurPlace touch.

Op hun voorstel om een affiche te ontwerpen zei mijn mannetje: ‘No, no, no, dat doet zij’ bijgestaan met een onbeleefde wijzende vinger richting mij.  Inclusief glimlach, van oor tot oor: ‘Misschien nog een nieuw bijberoep voor u, wittekop’.

Wielerquiz.jpg

Voor presentatoren zorgde het ventje lief, niemand minder dan Kevin De Weert & Merijn Castelijn praten het geheel aan elkaar.  In één klap twee top presentatoren en één quizploeg ontmanteld van hun geheime wapen.

Op vraag van team SurPlace voorziet Et Alors ook een ludieke vragenronde.  “Eentje voor de beleving”  zoals Merijn het mooi zei.

Er zal zwaar gebattled worden die avond.  Zo hebben we een strijd tussen vader en zoon, elk met hun zorgvuldig – op wielerkennis – uitgekozen team.  Het resultaat moet de vraag: ‘Wie heeft het meeste koers kennis’ voor eens en altijd van hun keukentafel vegen.

Dat meten weten is gaan een aantal collega journalisten die avond levende lijve ondervinden.

En of die Solo Slim op zijn eentje slimmer is dan een ploeg van 5 daar weten we op donderdag 22 december het antwoord op.

Team international staat donderdag voor een dubbele uitdaging, een combinatie van én de vragen te begrijpen én de juiste antwoorden in te vullen.

‘Is er een zuipbeker voorzien?’ vroeg team Belcanto… ‘of is het zo een serieuze kwis’? Tsja, om hen het liedje ‘Op het zeildoek van de botsauto‘ live te horen zingen wil ik de Stella kraan wel eens opentrekken. 😉

Het beloofd dus weer een fijne avond te worden.

Voor zij die te laat zijn met inschrijven – onze quiz is ondertussen volzet -, zij die in het geniep hun kennis willen testen of toeschouwers die willen toekijken zonder ge-shhhhhtttt te worden, hebben wij plaats in ons Café.

Groetjes en tot dan!
Betty

RETRO KOERS

Veel denkwerk is er niet aan vooraf gegaan, aan dat vieren van ons 1-jarig bestaan.

Een retrokoers stond al van in den beginne op mijn verlanglijst.  Zo een wielerwedstrijd met oude velo’s voorzien van versnellingen aan de baar, coureurs met haar op hun benen die gehuld in een wollen wielertrui al dan niet inclusief worstenhelm door de straten scheuren.

Dit alles ingekleed ‘retrostyle’.  Met een hamburger of worst voor de hongerigen & een fris pintje voor de dorstigen.  Gewoon simpel & gezellig zonder al te veel toeters en bellen.

Het lief maakte van één plus één twee. ‘Jij wil dat, ’t is ni te heet en ’t is ni te zwaar’, dus we gaan ervoor gaan.

img_6294

Nog geen dag later kreeg ik pen en papier in de hand geduwd.  ‘Hier tekenen wittekop’.  En zo zette ik mijn krabbel op een vergunningsaanvraag met ‘koersdirecteur’ naast mijn naam.  Niet dat ik veel kaas heb gegeten van koersen organiseren.  Maar mijn wederhelft is int langst geen uil.  Vergadering met de gemeente dat is voor de directeur; rode kruis regelen, jep voor de chef koers.  De papieren winkel werd vakkundig naar ondertekende toe geschoven.

Naast chef koers ben ik ook voorzitter van het feest comité. Met de hulp van jullie, mijn lieve klantjes, is dat best snel in de sjakoche gekomen:

Fotograaf?! Ik kom wel af; 
Seingever?! Ik ben uw man; 
Eten?!  Hier de telefoonnummer van mijn dochter, zij heeft een hamburger kraam;
Muziek?!  Ne maat van mij is DJ met een retro buske enzo;
Volgwagen?! Rij ik met de rode of groene vlag? Rijdt er iemand met mij mee?
Seingever materiaal?! Betty, dat materiaal is in orde, het is morgen bij u.
….

Voor een spreker van formaat zorgde mannetje lief.  Meer mag ik er niet over verklappen maar ik beloof jullie dat het een knaller zal zijn.

Ons 1-jarige feest krijgt zo stilletjesaan vorm en ook onze klanten zijn mee in het verhaal.   Op de 2de vintage bike beurs van Herentals werden een aantal SurPlacers gespot.  De ‘wielerdames’ zijn op zoek naar een retrokleedje en ook één van onze seingevers is gespot in de Krinkelwinkel want hij doet zijn job die dag ‘retrostyle’.

Eén van onze klanten bezorgde ons dit prachtig deco materiaal, jaartal 1905.

img_6379

Nog een weekje te gaan, wat puntjes op de i en op 15 oktober 2016 is de retrokoers door het volk en voor het volk, van ons!

Wil je ook in vol ornaat door de Vejelse straten scheuren, mail dan volgende gegevens naar cafesurplace@gmail.com.  En voor 10 eurokes rij je mee met ons peloton.

Naam;
Adres;
Telefoonnummer;
Geboortedatum;
E-mail;
Coureurnaam

of rolt een keer binnen zoals deze gezellige retro rijder deed:

img_6364

Een wedstrijd is natuurlijk niks zonder supporters dus allen op post, 15 oktober @cafesurplace.  Want neem het van mij aan, dit feestje wil je niet aan u voorbij laten gaan.

Getekend,
De Koersdirectrice

De eerste SurPlace Quiz!

‘Of we niet even een quiz konden organiseren?’ vroegen mijn vrienden.  Ja hoor, er staat nog een wielerkwis op het programma.  ‘Ja maar wij willen een algemene quiz’.  Dat kan ook, als jullie hem in elkaar boxen.

Ik & kwissen is namelijk geen match made in heaven.

Mijn allereerste quiz dateert van de tijd dat ik nog een voetbalvrouw was.  Samen met onze lieven gingen we de plaatselijke KWB steunen.  De strategie die ik later van mijn tennis coach leerde paste ik toen al toe ‘Eerst en vooral: kies een goede maat’.  En zo selecteerde ik het team met mijn vriendin; de advocate.  Van een succes kan ik niet spreken, een podium plaats, zat er al helemaal niet in, wij bleken alletwee vakidioten te zijn die na elke oplossing zeiden ‘kwisthet’.  Het verdict: voorlaatst, maar gelachen hebben we voor 10.

Jarenlang meed ik elke quiz, tot ze op mijn tennisclub het briljante idee kregen om er eentje te organiseren.  Of ik meedeed?!  Geen denken aan… Na wat getouwtrek en de deal: ‘Jij doet mee, om de hoop te vergroten, en dan speel ik volgende week tornooi met je’, was ik omgepraat.  Mijn functie van 13e man bleek al snel niet meer waar, want ook van die 13de man werd toch wel wat verwacht.  Sjans dat de wifi werkte en dat er een puzzelronde was, droedels en spelen met cijfertjes, dat was mij op het lijf geschreven.

Mijn laatste vragenspelletje was een onverwacht succes.  ’t Was niet echt een kwis maar een ludiek spelletje van 30 minuten tennissen en tussendoor een mini muziek & bierkwis.  De winnaars van de bier proeverij was een vrouwen team met een monsterscore van 9 op 10.  Ikke dus, mijne maat ook wel een klein beetje, maar aangezien zij of aan een flesje water slurpt of zeer occasioneel een kriekske drinkt, kreeg vooral ik de naam van ‘zatlap’.  Mijn argument was ‘Ik weet nog wat ik drink, dus ben ik zeker geen dronkaard’.  De prijs, een mega grote fles van het lekkere gerstenat liet ik wijselijk staan.  Mijn paps daarentegen was wel een klein beetje fier op me, hoewel hij niet kon geloven dat ik Kasteelbier als Kriek had aangegeven… dat proef je toch die candijsmaak.

Met deze podium plaats besloot ik mijn kwis carrière te stoppen.

‘Of ik het meende van die kwis’ vroegen mijn vrienden een aantal weken geleden.
Tuurlijk datte! Ook al was het “als jullie eentje organiseren” er op dat moment een beetje impulsief uitgekomen, maar een woord is een woord.  En klantjes die meedenken… daar zeg ik geen nee tegen 🙂

Ah, dat is goed want deze kwismasters hadden al 5 rondes bedacht… enne 19 maart past dat?!

Een algemene Quiz dus:

 • Wanneer? Zaterdag 19 maart
 • Wat uur? 19u30
 •  Team? Max 5 personen
 • Kosten?  20 euro per team
 • Inschrijven?  Mail je ploegnaam & aantal team maten naar cafesurplace@gmail.com

 

Affiche

 

En deze schoenmaker, die blijft die avond bij haar leest…. bier dus 🙂

Liefs,
Betty

Ps: Die wielerkwis, die komt er ook nog ergens verder in het jaar.